O śledziach

Written by

10421236_1153165841373971_5040675051671337953_n

Śledzie w różnych wersjach cieszą się wśród naszych gości ogromnym powodzeniem, ponieważ są naprawdę bardzo dobre. Jaki jest ich sekret? Przedwojenna jakość proszę państwa!

Pytałem kiedyś subiekta Stefana z handelku przy Trębackiej 13, skąd biorą takie wyśmienite śledzie?
Subiekt odpowiedział mi, że to bardzo proste. Kupują beczkę najlepszych śledzi (tak zwane „pocztowe”), wyrzucają zawartość tej beczki do balii, wybierają 30 do 40 najlepszych sztuk, resztę wrzucają z powrotem do beczki, a beczkę z tymi śledziami zabiera zawsze śledziarka Żydówka. Sprzedawano jej to za byle co.

Władysław Płachciński we „Wspomnieniach o warszawskich knajpach”

Related Posts

48 O wędlinach domowej produkcji 31 O wódce cropped-SLONY-72.jpg O kanapkach i befsztyku tatarskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *