O śledziach

Written by

Śledzie w różnych wersjach cieszą się wśród naszych gości ogromnym powodzeniem, ponieważ są naprawdę bardzo dobre. Jaki jest ich sekret? Przedwojenna jakość proszę państwa!

Pytałem kiedyś subiekta Stefana z handelku przy Trębackiej 13, skąd biorą takie wyśmienite śledzie?
Subiekt odpowiedział mi, że to bardzo proste. Kupują beczkę najlepszych śledzi (tak zwane „pocztowe”), wyrzucają zawartość tej beczki do balii, wybierają 30 do 40 najlepszych sztuk, resztę wrzucają z powrotem do beczki, a beczkę z tymi śledziami zabiera zawsze śledziarka Żydówka. Sprzedawano jej to za byle co.

Władysław Płachciński we „Wspomnieniach o warszawskich knajpach”

Related Posts

O wędlinach domowej produkcji O wódce O kanapkach i befsztyku tatarskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *