Nasza filozofia o miejscu i jedzeniu

Miejsce…

Słony to restauracja, która zyskała miano kultowego warszawskiego lokalu. Czujemy się jakbyśmy byli w tym miejscu od zawsze… Znajdziesz u nas klimat starej Stolicy, jej przedwojenny sznyt i smak. Nasza restauracja mieści się w samym centrum miasta, na styku ulic Pięknej i Mokotowskiej, co sprawia, że zawsze jesteśmy blisko. Możesz do nas przyjść na dobry obiad, kolację, drinka, a także kupić przekąski na wynos . Słony kontynuuje tradycję przedwojennych warszawskich restauracji nawiązując do ich klimatu, filozofii i wysokiego poziomu obsługi. Kuchnia tradycyjna i w warszawskim stylu, równocześnie nieformalna i elegancka.

slony-- 8slony-- 9

Ludzie

Za jej kształt naszej kuchni odpowiada nasz szef kuchni Łukasz Dziemianowicz. W poszukiwaniu dania doskonałego, tworzy on nowe pomysły przy użyciu starych, tradycyjnych technik, pokazując jedną rzecz na wiele sposobów. W Słonym znajdziecie proste i znane potrawy, które zachowują autentyczny smak.

 

Nasza kuchnia

Wyznajemy zasadę, że esencją najlepszego smaku są wysokiej jakości produkty. Wszystkie używane przez nas składniki pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Żytni chleb na zakwasie przywozimy codziennie z Podlasia. Nasi kucharze specjalizują się w pieczonych mięsach i wędlinach, które przygotowywane są bez konserwantów. Befsztyk tatarski, siekany, to najwyższej jakości polędwica wołowa. Znakomicie smakuje z ogórkami kiszonymi, papryką czy grzybami, które dostarczają nam gospodarze z okolic Białowieży. Proponujemy też austriackie parówki i leberkäse od najlepszego producenta z Wiednia – firmy Radatz. Sami smażymy konfitury i marynujemy gruszki. Nasze potrawy przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami.

Nasi kucharze cenią sobie również kuchnię regionalną, stąd obecność w Słonym doskonałych kiełbas z dziczyzny, które codziennie parzone są na miejscu na oczach gości. Regionalne akcenty królują również wśród dobrze już znanych i cenionych sznytek. Niezwykle atrakcyjnie prezentuje się również specjalna karta śledziowa, w której znajdziemy m.in. śledzia w cherry, lubczyku czy w towarzystwie pieczonego ziemniaka i kwaśnej śmietany.


Łukasz, Chef cook