Kurczak po meksykańsku – przepis na smakowite danie pełne ziół
Każdy kulinarny barwny globtroter ceni dania pełne ostrych smaków i świeżych składników, które zadowolą najbardziej wymagające podniebienia. Dziś skupimy się na jednym z najpopularniejszych dań amerykańskiego południa, które podbija smakiem stoły na całym świecie – kurczak po meksykańsku. Gotowyś na pikantną przygodę? Przygotujmy się na niezwykłą podróż do serca Meksyku.
Sekrety kuchni meksykańskiej
Kuchnia meksykańska słynie z ostrości i intensywności smaku. Wykorzystuje ona świeże warzywa, dojrzałe owoce i mnóstwo pikantnych przypraw. Nic więc dziwnego, że kurczak po meksykańsku, pełen aromatycznych ziół i pikantnej papryki, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań tej kuchni.
Składniki
Na danie dla 4 osób potrzebujemy:
– 4 pierś z kurczaka
– 1 dużą cebulę
– 2 papryki (jedna czerwona, jedna żółta)
– 2 ząbki czosnku
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka pomidorów
– 1 łyżka mielonej papryki
– sól, pieprz, oregano, chili
Przyrządzenie kurczaka po meksykańsku
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Pokrojone w kostkę piersi kurczaka obsmaż, aż staną się złote. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dusząc wszystko razem przez kilka minut. Po chwili dodaj do patelni pomidory z puszki, kukurydzę oraz fasolę. Całość przypraw solą, pieprzem, oreganem, papryką i chili i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Podawaj kurczaka po meksykańsku na gorąco, najlepiej z chlebem tortilla. Możesz go również podać z ryżem, tworząc prawdziwe meksykańskie danie, które będzie cieszyć się uznaniem wszystkich gości!
Pokazaliśmy, jak prosto zrobić tradycyjny kurczak po meksykańsku. Jest to danie pełne aromatów i barw, które z łatwością wprowadzi odrobinę egzotyki do Twojej domowej kuchni. Smacznego!
Partnerem jest Nagllar.de